Lidia Isac s-a născut la 27 martie 1993 la Sankt Petersburg, Rusia. Mama și tatăl ei erau studenți moldoveni care s-au cunoscut acolo în timpul studiilor. La câteva luni după nașterea Lidiei, s-au mutat înapoi în Moldova.
Lidia s-a implicat în muzică încă din copilărie. La 7 ani a început să studieze pianul la școala muzicală Maria Bieșu din Chișinău, dar nu s-a gândit niciodată să cânte. La vârsta de 13 ani, profesoara de franceză a observat că Lidia avea o voce profundă, neobișnuită pentru vârsta ei. Credea că Lidia putea să cânte și i-a sugerat să învețe câteva cântece ale lui Édith Piaf. După ce le-a interpretat în concerte la școală, toți profesorii au numit-o “Mica Édith Piaf”.
Lidia a participat și a câștigat numeroase concursuri. Primul concurs internațional a fost la vârsta de 13 ani, în Bulgaria – Serebryanaia Yantra, unde a câștigat premiul special al publicului.
Cele mai recente realizări ale Lidiei sunt participarea la finala concursului internațional New Wave 2014 din Jūrmala, locul trei în cadrul concursului Bazaar de Est 2013 din Yalta, de două ori participantă la finala națională a concursului Eurovision, Grand Prix Meikin Asia 2015 din Issyk-Kul, Kirgizstan, a transmis pentru un canal TV din Moldova de la concursul Eurovision 2015 din Viena, cu proiectul SunStroke (reprezentantul ESC 2010 al Republicii Moldova) . Lidia a reprezentat Moldova la concursul Eurovision 2016 de la Stockholm, cu piesa “Falling Stars”. A înregistrat o versiune franceză intitulată “Pluie d’étoiles”. In 2017 a participat la The Voice France, ajungând în echipa lui Florent Pagny, apoi a concurat la Vocea României, unde a ales echipa lui Tudor Chirilă.
Cum și când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
Cu arta vocală am făcut cunoștință întâmplător, la vârsta de 13 ani. La lecția de limbă franceză, profesoara a observat timbrul vocii grav pe care îl aveam, care s-ar potrivi mai mult unui băiat decât unei adolescente firave cum eram.
Atunci m-a întrebat dacă îmi place să cânt, eu ferm i-am răspuns: “Eu nu cânt, eu dansez!”. În acea perioadă dansul era pasiunea mea.
Profesoara mi-a dat să învăț câteva piese de Edith Piaf, m-a îmbrăcat într-o rochie neagră și… am urcat pe scenă. Am început să cânt la toate manifestările din liceu. Toți profesorii mă numeau mica Edith Piaf. De aici a început drumul meu muzical. Am absolvit Școala de Muzică “Maria Bieșu”, specialitatea – pian. Am participat la diverse concursuri naționale și internaționale. Sunt o fire visătoare. Îmi place să creez visuri ca mai apoi să le transform în realitate, unele dintre acestea deja s-au împlinit: New Wave 2014, Eurovision 2016, The Voice of France, Vocea României și mai nou Cerbul de Aur!
Definește-ți stilul muzical într-o frază.
Soulful Pop
Muzicieni favoriți …
Julien Dore, Calvin Harris, Delia, Andra, Maria Tănase.
Ce îți place să citești / să mănânci / să faci în timpul liber?
Mă inspir din biografii, cea mai recentă lectură care m-a impresionat este povestea de viață a Mariei Callas. Recomand.
Într-adevăr, mâncarea delicioasă mă face fericită. Ador ciocolata și tiramisu pregătit de mama.
În timpul liber mă gândesc ce să mai fac pentru a avea mai puțin timp liber și să fiu mai productivă. Dacă nu-mi vine nicio idee fac curățenie generală în casă, ies cu prietenii la plimbare, petrec timpul cu familia.)))
Dacă nu ai cânta, ți-ar plăcea …
Mi-ar plăcea să devin medic veterinar și să construiesc un azil pentru animalele fără adăpost.
Ce definiție dai fericirii?
Pacea lăuntrică
Motto-ul tău pentru festival.
Carpe Diem – Trăiește clipa!